Katonák lepik el a pápai Fő teret

2018.07.17.

Katonai érdekességeket és speciális eszközöket, felszereléseket mutat be az MH Pápa Bázisreptér a város főterén augusztus 11-én, szombaton – jelentette be Gangler László ezredes, a pápai légikikötő parancsnoka.

Mint mondta, több évforduló egyszerre szolgál a nagyszabású rendezvény apropójául: 2018-ban ünnepeljük a Magyar Honvédség százhetvenedik és a Magyar Légierő századik évfordulóját. Helyi vonatkozású jubileum, hogy idén 80 éves a pápai repülőtér, kicsit több mint 80 esztendővel ezelőtt kezdődött meg a városban a katonai repülés. Ezen évfordulók tiszteletére az MH Pápa Bázisrepülőtér egy napra kitelepül a Fő térre, ahol bemutatja eszközeit, munkáját, feladatait.

Repülésirányítók, az ejtőernyősök, a légvédelmi rakétások

Augusztus 11-én az érdeklődők szemügyre vehetik a Magyar Honvédségben használt speciális járműveket, kellékeket, a különböző katonai felszereléseket. Ezek között lesz például reptéri tűzoltóautó, légvédelmi rakéta, radar, tűzszerészruha, többféle hatástalanított fegyver. A különféle eszközöket szakértő katonák mutatják majd be. A Fő téren felállított sátrakban a jelenlévők megismerkedhetnek a harctéri előretolt repülésirányítók, az ejtőernyősök, a légvédelmi rakétások és az MH Pápa Bázisrepülőtér katonáinak feladataival. A helyszínen repülőgép-szimulátorok is lesznek, amiket ugyancsak ki lehet majd próbálni. A légierő századik évfordulója alkalmából a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelenik egy könyv, ami összefoglalja a magyar katonai repülés történetét – ez a kiadvány sem hiányzik majd a rendezvényről. A 10-től 18 óráig tartó program idejére a honvédség toborzóirodájának munkatársai is kitelepülnek a főtérre, ők bármilyen kérdést szívesen megválaszolnak a katonai pályával kapcsolatban.

Pápának újra jól működő repülőtere van

Unger Tamás alpolgármester a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón emlékeztetett, Pápa nagy múltú katonaváros, melyre méltán lehet büszke a település és a lakosság. Hozzáfűzte, a város számára nagyon fontos, hogy Pápának újra jól működő repülőtere van, ami a magyar honvédség mellett egy nemzetközi katonai programnak is helyet ad. Unger Tamás kiemelte, az önkormányzat és az MH Pápa Bázisreptér között kiváló a kapcsolat, az együttműködés, a város pedig a gazdaság- és településfejlesztési stratégiájának megvalósításában is számít a légitámaszpont kínálta lehetőségekre.

Az augusztus 11-ei pápai katonai bemutató része a Magyar Honvédség 170. évfordulója tiszteletére rendezett országos rendezvénysorozatnak, amely több mint hetven programot tartalmaz. A Magyar Légierő száz esztendejéről való megemlékezésnek pedig ez lesz a fő eseménye.

 

forrás: veol.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!